Pari päivää MM:ää Lunan keulasta nähtynä

Nordea Private Banking 8 Metre Worlds Helsinki 29.7-3.8.2013

Itse kisatunnelma alkoi nousta jo edellisviikolla. Kaikki “viimeiset silaukset” niin veneeseen kuin miehistöönkin saatiin tehtyä ilman suurempia paineita. Kisaintoa toi myös treeneistä saatu ensituntuma kovaan kisakumppaniimme, Norjan Kuninkaan Harald V: n Siraan. Vauhtimme heihin nähden oli oikein kelvollinen!

Regattaa edelsi veneen ja purjeiden mittaus sekä muutama tekninen hienosäätö, pientä lakkausta siellä täällä ja McLubea liikkuviin osiin. Osa miehistöstä oli uurastanut edellisviikon pohjan pesun, hionnan ja koko varusteiden huollon parissa, joten loppumiehistö sai nauttia ns. valmiista paketista saapuessaan paikalle. Ja erona kauteen 2012 olemme enemmän kuin onnellisia, että meillä ei ole jokailtaista korjaus- ja rakennusurakkaa viemässä energiaa, vaan iltaisin saa keskittyä after sailiin ja lepoon. 

Varsinaiset MM-kisat alkoivat virallisesti sunnuntai-iltapäivän avajaisilla, jossa samalla myös päätettiin viikonloppuna ajetut esikisat. Esikisojen järjestäjänä toimi Société Nautique de Genève, sveitsiläinen purjehdusseura, jolla ei ole sattumoisin omaa merialuetta, mutta America’s Cupiin liittyen heidän tulee järjestää vuosittain kisat merellä. Näin ollen kisaviikkomme alkoi siis kaikin puolin kansainvälisesti. Esiregatta sujui hienosti päättyen oman luokkamme, Sira Cupin, voittoon. Jos ei muuta niin ainakin (toivottavasti) saimme hieman painetta aikaan myös viime vuodelta tuttuun tasaisen varmaan ja kovavauhtiseen kanadalaiseen vastustajaamme Raveniin.

MM-kisojen kaksi ensimmäistä päivää sujuivat osaltamme varsin mallikelpoisesti. Ehkä jännityksestä, ehkä taas totuttelusta isoon fleetiin otimme pari huonohkoa starttia, radalla teimme muutamia perusmanööverimokia, mutta niin tai näin, kaiken kaikkiaan purjehdus onnistui ja mokat eivät koituneet tuhoksi. Erityisesti lenssivauhtimme oli huimaava. Neljän lähdön tulokset olivat 3., 2., 4. ja 3. Melko tasaista sarjaa huomioiden myös kisapäivien erilaiset tuuliolosuhteet. Maanantaina kevyempää keliä, joissa vauhti löytyi, tiistaina reippaampaa keliä ja edelleen kulki. Aiemmin olemme pitäneet ”meidän kelinä” kevyehköä keskituulta, mutta ehkäpä ”meidän keliä” onkin laajennettava koko skaalaan kevyestä ihan kovempaankin. 

Isosaaren rata-alueella aallokko nousee suureen rooliin. Aallokko nousee nopeasti miedommassakin tuulessa, ei vain ja ainoastaan kovalla tuulella. Kotikisaetuna voidaankin pitää tietoisuutta tästä sekä valmistautumista aallokkoiseen merenkäyntiin. Olemme terästäytyneet aaltojen spottaamisessa ja niiden ajamisessa varsin pedantisti sekä teoriassa että ihan käytännössäkin. Tästä seuraa se, että isokaan vasta-aalto ei stoppaa vauhtiamme, vaan ikäänkuin noukimme ne pehmeästi ja jouhevasti.

Regatan ensimmäisistä päivistä on jäänyt hyvä fiilis koko miehistöön. Kaikki toimii, jee!

Kisaorganisaatio on hoitanut tehtävänsä erittäin kunniakkaasti ja ammattimaisesti. Uskoisin, että kaikki MM-kisailijat nauttivat hyvästä kisasta radalla ja rennosta tunnelmasta HSS:n kallioisella saarella.

Mukavin mielin odotellaan huomista ja tulevia kisapäiviä!

(Salla Kavén, Luna FIN-17)


8mr 29.7.2013