Helsinki Regatta 2014

Helsinki Regatta päättyi kasien osalta meripelastustusoperaatioon

Regatta alkoi täydellisissä olosuhteissa, auantaina 29.6. purjehduskeli ei olisi voinut olla hienompi. Perinteisten köliveneluokkien veneet ottivat mittaa toisistaan tutulla Isosaaren ja Santahaminan välisellä rata-alueella. Kaseissa nähtiin kaksi erittäin tiukkaa lähtöä, joissa sijat muuttuivat poikkeuksellisen paljon. Ainakin Lunan miehistö tulee muistamaan pitkään kiihkeän Match Racen Windya vastaan toisessa lähdössä.

Sunnuntaiaamu valkeni sateisena ja tuulisena. Veneiden purjehtiessa kohti rata-aluetta tuulen voimakkuus oli noin 8 m/s. Aallokkokin oli noussut kohtuulliseksi. Veneiden purjehtiessa edestakaisin lähtöalueella valmiusviestiä odottaen tapahtui kuutosen ja Windyn yhteentörmäys. Väistämisvelvollinen kuutonen törmäsi Windyyn maston kohdalle ja kannelle noussut terävä keula puhkaisi Windyn mastoprofiilin. Masto katkesi hetken kuluttua ja kaatui sivulle. Onnekkaasti tapahtumasta ei seurannut henkilövahinkoja.

Lähtö viivästyi edelleen, koska liikuntakyvytön Windy jäi kellumaan starttilinjalle. Maston nostaminen kannelle ei merenkäynnissä onnistunut ja miehistö joutui katkaisemaan vantit ja päästämään maston uppoamaan meren pohjaan. Tämän jälkeen Windy hinattiin hieman sivummalle odottamaan Merivartioston hinausta.

Tuuli oli noussut noin 10 m/s voimakkuuteen, kun kasien lähtö pystyttiin lähettämään. Ensimmäisen kryssin aikana tuuli nousi edelleen ja ylämerkillä sen voimakkuus oli noin 12 m/s, puuskissa paljon enemmän. Kaikki lähteneet kasit purjehtivat kohti alamerkkiä ilman spinnuja. Lenssin puolivälissä, pari minuuttia jiipin jälkeen Luna joutui keskeyttämään, kääntymään tuuleen ja laskemaan purjeet, koska puiseen mastoon oli avautunut parin metrin pituinen halkeama kovan pamahduksen säestämänä. Sagittaa lukuun ottamatta muutkin kasit keskeyttivät. Sagitta ei kuitenkaan purjehtinut rataa oikein, joten kaikki kasit jäivät ilman tulosta. Regattavoitto meni Lunalle lauantain purjehdusten perusteella.

Lunakin jouduttiin hinaamaan HSS:lle, onneksi Windyn hinaajaksi tullutta Merivartioston vartioalusta oli tullut saattamaan toinen, pienempi alus. Veneiden saapuessa Merisatamaan, siellä oli meripelastusaluksia melkein yhtä paljon kuin kilpailevia veneitä. Tästä suorituksesta kilpailut pääsivät pitkästä aikaa Ylen uutisiin, ei ehkä aivan toivotulla tavalla. Uutisen taustalla lienee ollut Rajavartioston tiedote.

Katso Peter Rostaksen Vågspelistä kuvaama ansiokas video sunnuntain startista tästä linkistä. Uutinen HSS:n sivuillla http://www.hss-segel.fi/fi/news/2014/helsinki-regatta-sunnuntai-mastovaurioita-ja-keskeytettyja-kilpailuja

(Kirjoittanut Jyri Kuivalainen/Luna 15.2.2015)

8mr 29.6.2014